NOS NieuwsAangepast

Evacués Groningen mogen naar huis

De 800 evacués bij de dijk van het Eemskanaal mogen weer naar huis. Dat heeft de veiligheidsregio Groningen besloten. Het waterpeil is met 20 tot 30 centimeter voldoende gedaald.

De bewoners kunnen alleen onder politiebegeleiding. De politie houdt aan de rand van het evacuatiegebied controles, omdat vooralsnog alleen bewoners het gebied inmogen. Ander verkeer wordt op afstand gehouden.

De inwoners van Woltersum, Wittewierum, Ten Boer en Ten Post moesten hun huis gisterochtend verlaten, vanwege een dreigende dijkdoorbraak. Dat gevaar was vanochtend geweken. Verwacht wordt dat pas morgen alle 800 evacués weer thuis zijn.

Sporthal

In de opvang in een sporthal in een hoger gelegen stuk van Ten Boer bleef het de hele nacht rustig; vrijwel alle bewoners konden terecht bij vrienden en familie. Tien mensen zijn door de gemeente ondergebracht in een hotel.

Zo'n veertig mensen weigerden om te vertrekken, meestal omdat ze hun vee niet wilden achterlaten. De sporthal in Ten Boer werd uiteindelijk alleen gebruikt door militairen die helpen in het gebied.

Lozen

De problemen door het hoogwater nemen af. In de meest bedreigde provincies Groningen en Friesland zakt het water al de hele dag, al is de situatie in Friesland nog altijd zorgelijk.

Afgelopen nacht loosden de waterschappen in Groningen en Friesland meer dan 33 miljoen kubieke meter water in de Waddenzee. Ook in Harlingen wordt via een sluis water geloosd; daardoor zakt het waterpeil in het achterland.

De verwachting is dat er vanaf zondagmiddag normaal gespuid kan worden, dan is de ebstand weer laag genoeg in de Waddenzee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl