SP-leider Roemer ziet zijn partij in de toekomst best regeren met de VVD. De standpunten liggen op veel vlakken ver uit elkaar, maar dat hoeft niet onoverkomelijk te zijn, zegt Roemer in dagblad Trouw.

Hij wijst erop dat de partijen in zijn woonplaats Boxmeer ook samen regeren. "Natuurlijk buig je je op lager niveau over andere problemen dan in Den Haag, maar ik zie niet in waarom we landelijk niet zouden kunnen samenwerken."

Onderhandelen

Dat de SP tegen veel plannen van het huidige kabinet stemt, ziet hij niet als een probleem. "Het zou toch raar zijn als we met dit rechtse kabinet ooit niet overal op tegen zouden zijn?"

Dat hoeft samenwerking in de toekomst niet uit te sluiten. "We hoeven ook niet 100 procent binnen te halen. Ik ga niet zeggen wat het wisselgeld is, ik ga niet hier al onderhandelen."

Hoewel de SP uiterst kritisch is over bijvoorbeeld het eurobeleid, valt daarover zeker te praten. Zo zegt Roemer ook de euro te willen redden, maar "dan moet je de oorzaken aanpakken. Alle politieke leiders schrikken van de financiële sector en deinzen terug voor harde maatregelen".

Buitengesloten

De SP zat nog nooit in de regering, maar in sommige recente peilingen is de partij de tweede van het land, na de VVD.

In 2006 werd ook al eens gesproken over regeringsdeelname, toen de partij van 9 naar 25 zetels ging bij de verkiezingen. Toch wist toenmalig partijleider Marijnissen die winst niet om te zetten in een plek in het kabinet.

"Dat gaat nu niet meer gebeuren", verzekert Roemer. "Het CDA wilde toen absoluut niet met ons in zee, omdat er dan met de PvdA erbij een te groot links blok zou ontstaan. En de PvdA gaf ons geen enkele steun."

Minister

Roemer denkt overigens niet dat hij snel minister wordt: "Ik ben harder nodig in de fractie."

Als de verkiezingen pas over drie jaar zijn, kan de situatie echter veranderd zijn, speculeert de SP-voorman.

STER reclame