NOS NieuwsAangepast

Zzp'ers tevreden met hun werk

Door redacteur Tineke Hoekstra

Steeds meer werknemers kiezen voor zelfstandigheid. Het aantal zogenoemde zzp'ers is ruim 700.000 en dat is 10 procent van de beroepsbevolking.

De flexibilisering van de arbeidsmarkt zal ook de komende jaren doorzetten. De meeste zzp'ers werken in de bouw en de IT-sector, de zorg is in opkomst.

De zelfstandigen zijn slecht verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid. Amper de helft heeft iets geregeld voor zijn of haar pensioen. Toch zijn de meeste zzp'ers tevreden over hun keuze, ondanks de huidige economische omstandigheden.

Wie zijn nu eigenlijk die zelfstandigen? Wat beweegt en motiveert hen? De NOS bracht deze week een serie portretten van zzp'ers.

Martin Bourgonje - synergie manager

Martin Bourgonje (60) begon tien jaar geleden voor zichzelf toen er bij SNS Reaal geen plaats meer voor hem was. Zijn baan, netwerken voor bedrijven en overheidsorganisaties, verdween. Nu verbindt hij mensen en organiseert brainstormsessies. Als een bedrijf een locatie zoekt om met het bestuur bij te praten, dan huurt hij gewoon een kasteeltje.

Hij kan goed rondkomen, maar zijn pensioenpot is een beetje leeg. "Daar heb ik vorig jaar geld uitgehaald voor een nieuwe auto", zegt hij.

Over de dreigende recessie: "Het hobbelt wat door. Ik ben niet hopeloos, want ik ben relatief goedkoop en doe niet moeilijk over tarieven".

Letizia Baas - specialist arbeidsvoorwaarden

Letizia Baas werkt al zeventien jaar als zelfstandige. Haar vak is arbeidsvoorwaarden specialist. Ze onderhandelt namens werkgevers over cao's, pensioenen, salarissen en andere arbeidszaken.

Ze mocht bij een groot bedrijf vertrekken toen ze aangaf dat ze te weinig te doen had. Ook Baas (53) heeft de tijd dat de bomen tot in de hemel groeiden achter zich gelaten: "De recessie was overdonderend". Nu is het wachten op nieuwe opdrachten.

Ze is als specialist in arbeidsvoorwaarden natuurlijk verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, ook al is dat erg duur. Ze geeft ook een kleine 7000 euro uit aan scholing. "In mijn vak moet je bijblijven", zegt ze.

Jaap van der Velde - bouwondernemer

Hij is een kleine zelfstandige in de bouw. Jaap van der Velde (52) kluste wat bij als timmerman en dat liep een beetje uit de hand.

Toen hij als zzp'er begon, negentien jaar geleden, was geen berg te hoog en het geld stroomde binnen. Die tijd is voorbij. "Het is een vechtmarkt geworden: pakken wat je pakken kan. Vooral door die Oostblokkers die werken voor een appel en een ei".

Zijn tarieven heeft hij niet bijgesteld, wel werkt hij samen met een groep andere zelfstandigen en wisselen ze werk uit. Hij waardeert de flexibiliteit als zzp'er het meest. "Het indelen van je eigen tijd is geweldig!"

Wilma de Vos - verpleegkundige

Al 25 jaar zit Wilma de Vos (45) in de thuiszorg. Op een verjaardagsfeestje in 2006 sprak ze met een zzp'er en raakte enthousiast. Na het één en ander te hebben uitgezocht, ging ze er voor.

Nu gaat ze zelf over het aantal klanten en voelt dus niet de tijdsdruk van verpleegkundigen in de reguliere thuiszorg. Het inkomen is dan wel wat minder, maar ze is geen kostwinner. Ze is enorm bevlogen over haar vak: "Je geeft veel, maar krijgt nog meer terug". Ook heeft ze een arbeidsongeschiktheidsverzekering en haar pensioen is ook goed geregeld.

Last van de crisis heeft ze niet. "Ik begon met één client, toen kwam er nog één en nog één. Het kon niet op."

Jeroen Arts - oprichter website zzp'ers

Twee jonge afgestudeerden uit Nijmegen kwamen op het idee: een website waar zelfstandigen een werkplek kunnen vinden.

Jeroen Arts is 27 en één van de oprichters. Ze begonnen een klein jaar geleden met vijf werkplekken en inmiddels zijn het er ruim honderd door het hele land.

De zzp'er huurt de werkplek. Nieuw is dat het bedrijf vanaf deze maand urenbundels gaat verhuren. Dat is vooral handig voor de zelfstandige die veel door het land moet reizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl