NOS NieuwsAangepast

Fotograaf Eve Arnold (99) overleden

In haar woonplaats Londen is de Amerikaanse fotograaf Eve Arnold overleden. De 99-jarige Arnold overleed in haar slaap in het bejaardenhuis waar ze woonde.

Arnold werd in 1912 geboren in Philadelphia als kind van Russische immigranten. Ze begon pas op latere leeftijd met fotograferen, na een baantje in een ontwikkelingslab. Na een cursus van zes weken begon ze in de jaren 40 aan een carrière als fotograaf.

Reportages en glamourfoto's

Arnold werkte voor gerenommeerde bladen als Time, Life en het Britse Sunday Times Magazine. Ze maakte reportages over zwarte Amerikanen, migrantenwerkers en Afghaanse nomaden. In de jaren 70 was ze een van de eerste westerse fotografen die mocht werken in China.

Daarnaast maakte ze glamourfoto's van beroemdheden als Joan Crawford, Jackie Kennedy en Elizabeth Taylor. Onder haar beroemdste werken waren bijzonder intieme foto's van Marilyn Monroe.

Magnum

In 1951 werd ze de eerste vrouw die werd toegelaten tot het prestigieuze Magnum-collectief, nadat Henri Cartier-Bresson onder de indruk was geraakt van haar werk.

Volgens een vriendin wilde Arnold echter niet gezien worden als een 'vrouwelijke' fotograaf. "Ze wilde als een professional gezien worden. Ze kon zich prima staande houden tegenover mannetjesputters als Cartier-Bresson en Robert Capa."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl