NOS NieuwsAangepast

'Tikfoutje leidde tot overwinning Romney'

Een tikfoutje in de officiële uitslag heeft mogelijk geleid tot de overwinning van Mitt Romney bij de voorverkiezingen van Iowa, afgelopen dinsdag. Teller Edward True uit Moulton, een klein plaatsje in het zuiden van de staat, zegt zelf te hebben gezien dat Romney er twee stemmen kreeg, terwijl er 22 in de officiële uitslag staan.

De twintig stemmen zijn belangrijk, omdat Romney zijn rivaal Rick Santorum versloeg met een meerderheid van slechts acht stemmen. Van de 122.000 kiezers wisten Santorum en Romney er allebei iets meer dan 30.000 binnen te halen.

Certificatie

True, zelf een aanhanger van Ron Paul, zegt de resultaten zelf te hebben bijgehouden tijdens het tellen in Moulton, waar 53 kiezers op kwamen dagen. Hij controleerde ze daarna bij de voorzitter van het kiesbureau. Tot zijn verbazing kwamen zijn aantekeningen niet overeen met de officiële uitslag.

"Ik neem aan dat het een typefout is", zegt Edward True. "Ik kan me voorstellen dat iemand die 2 wil intypen er per ongeluk 22 van maakt."

Het stembureau wil niet reageren op de aantijgingen totdat de resulaten zijn gecertificeerd. Dat kan nog twee weken duren.

Tevreden

Rick Santorum ligt niet wakker van de uitslag. Hij is allang tevreden met zijn onverwacht goede uitslag en noemt het belangrijk dat hij zo dicht bij Romney is geëindigd.

Bovendien was er volgens Santorums campagnemanager ook bij een ander stembureau een onregelmatigheid, die juist in het voordeel van Romney zou uitvallen. Als die verrekend worden, zou Romney met negen stemmen hebben gewonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl