Beleid Pinochet: 'dictatuur of militair regime'
De ophef die begin februari in Chili ontstond over een aanpassing in lesboeken voor basisscholieren bleek terecht. De centrum-rechtse regering besloot toen het beleid van generaal Augusto Pinochet niet meer een dictatuur te noemen, maar een regime. Nu is de regering op dat besluit teruggekomen.
De linkse oppositie zei destijds dat de regering van president Pinera de geschiedenis aan het witwassen is. En bestuurders lijken dat nu in te zien, want er is besloten dat de aanpassing niet voor iedereen geldt, meldt de Chileense krant La Tercera.
De minister van Onderwijs Harald Beyer: "Scholen mogen zelf kiezen tussen een boek waarin de term 'dictatuur' wordt gebruikt en lesstof waarin het regime van Pinochet wordt aangeduid als 'militair regime'.
Pinochet was in Chili aan de macht van 1973 tot 1990. Volgens Chileense organisaties voor de mensenrechten zijn tijdens zijn dictatuur meer dan 3.000 mensen spoorloos verdwenen.
Beyer verdedigde de beslissing om de geschiedenisboeken te wijzigen door te stellen dat een algemene term, zoals militair regime, meer wordt gebruikt in de rest van de wereld, maar heeft nu dus besloten dit niet door te voeren.
Haagse plannen: rekeningrijden, meer lightrails en minder vaak vliegen
Meer, vaker en betaalbaarder openbaar vervoer, duurder autorijden en minder vaak vliegen. In verkiezingsprogramma's rijst een beeld van een nieuw bereikbaar Nederland op.
- liveblog
Campagneblog: Grote schenking voor D66 en PvdD • Eerdmans en Simons botsen
Je vindt hier het belangrijkste nieuws in aanloop naar de verkiezingen.
Economen: corona-aanpak is niet kosteneffectief, maar berekening is ingewikkeld
We weten nog altijd niet hoeveel de coronamaatregelen hebben gekost en hoeveel levens ermee zijn gered. Het is bijna ondoenlijk om dat te becijferen.