De ophef die begin februari in Chili ontstond over een aanpassing in lesboeken voor basisscholieren bleek terecht. De centrum-rechtse regering besloot toen het beleid van generaal Augusto Pinochet niet meer een dictatuur te noemen, maar een regime. Nu is de regering op dat besluit teruggekomen.

De linkse oppositie zei destijds dat de regering van president Pinera de geschiedenis aan het witwassen is. En bestuurders lijken dat nu in te zien, want er is besloten dat de aanpassing niet voor iedereen geldt, meldt de Chileense krant La Tercera.

De minister van Onderwijs Harald Beyer: "Scholen mogen zelf kiezen tussen een boek waarin de term 'dictatuur' wordt gebruikt en lesstof waarin het regime van Pinochet wordt aangeduid als 'militair regime'.

Pinochet was in Chili aan de macht van 1973 tot 1990. Volgens Chileense organisaties voor de mensenrechten zijn tijdens zijn dictatuur meer dan 3.000 mensen spoorloos verdwenen.

Beyer verdedigde de beslissing om de geschiedenisboeken te wijzigen door te stellen dat een algemene term, zoals militair regime, meer wordt gebruikt in de rest van de wereld, maar heeft nu dus besloten dit niet door te voeren.

STER reclame