NOS NieuwsAangepast

'Je kunt er niet uit, dus je went eraan'

"Wat heel mooi is, zijn de zonsopkomsten en zonsondergangen", zegt astronaut André Kuipers. Vanuit het internationale ruimtestation ISS houdt hij een interview met de NOS.

"Het is prachtig plekken te zien waar je bent geweest: woestijnen, eilanden in de Stille Zuidzee. En Nederland natuurlijk, als het niet bewolkt is."

Kuipers zit nu bijna twee weken in het ISS. Hij heeft het goed naar zijn zin. "Ik zou hier best langer kunnen wonen, ik voel me prima."

Wennen

Hij moest wel wennen aan het constante draaien van het ruimtestation. "In het begin ben je gedesoriënteerd. We gebruiken alles, het plafond, de wanden. Maar het went, als je op je kop hangt, is de vloer het plafond."

De hele dag is Kuipers druk met experimenten uitvoeren. Daarnaast doet hij onderhoudswerk. "We hebben ook vrije tijd. Nou ja, we moeten elke dag sporten om in conditie te blijven."

Zijn er in zo'n omgeving eigenlijk geen vreemde luchtjes? "We maken hier heel veel schoon, want het is een afgesloten ruimte. Toen ik binnenkwam, rook het een beetje chemisch. Maar je ruikt dat heel snel niet meer. Je kunt er niet uit, dus je went eraan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl