NOS NieuwsAangepast

Muziekverkoop VS klimt uit het dal

Voor het eerst in zeven jaar is de verkoop van muziek in de Verenigde Staten gestegen. De verkoop van cd's blijft wel teruglopen, maar dankzij de groei in de digitale verkoop steeg de totale muziekverkoop tot 330 miljoen albums.

Vorig jaar werden er 6 procent minder cd's verkocht, maar stegen legale downloads met 20 procent. Er werd een recordaantal van 1,27 miljard losse nummers gedownload. Bij de digitale verkoop tellen in de VS tien losse nummers mee als één album.

Ook blijft de verkoop van elpees groeien. Werden er in 2010 nog 2,8 miljoen platen verkocht, dat groeide in 2011 naar 3,9 miljoen. Volgens de verkopers gaat het om ouderen die gewend zijn aan vinyl en jongeren die na digitale muziek toch weer een tastbaar album willen hebben.

Bestverkochte albums

De Britse zangeres Adele verkocht in de Verenigde Staten het afgelopen jaar het beste. Haar album 21 ging 5,8 miljoen keer over de toonbank. Het was het beste resultaat voor een album sinds Ushers Confessions uit 2004.

Adele wordt gevolgd door Michael Bublé met zijn kerstalbum, dat 2,5 miljoen keer verkocht werd. Lady Gaga staat op 3 met de 2,1 exemplaren van Born this way.

Ook op de lijst van bestverkocht nummers staat Adele in de VS bovenaan, met Rolling in the Deep. Van die single werden 5,8 miljoen exemplaren verkocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl