Topdrukte bij Woudagemaal

Aangepast

Door verslaggever Pauline Broekema

Het publiek moest vanmiddag even geduld hebben voordat men terecht kon in het Werelderfgoed Monument in Lemmer. Op een gegeven moment stonden de mensen twee uur in de rij. 2400 bezoekers wilden het Woudagemaal in werking zien. Het personeel en de vrijwilligers zijn er zelf ook door overdonderd.

Het informatiecentrum bij het gemaal werd in oktober door Prinses Margriet geopend. "We hadden deze maand dicht willen gaan om even op adem te komen", vertelt directeur Hilda Boesjes-Beljon.

Maar toen kwam maandag het bericht dat het gemaal ging draaien. "Voor het eggie, zoals de mannen dat noemen," vertelt Boesjes-Beljon. Want het gemaal draait af en toe als proef. Om te zien of alles werkt en om nieuw onderhoudspersoneel ervaring op te laten doen.

Gigantisch

Twee jaar geleden draaide het Woudagemaal voor het laatst vanwege weersomstandigheden. En nu dus weer vanwege het hoogwater. Ook nog eens in de kerstvakantie. Uit alle delen van het land komen de bezoekers.

"Je weet dat het oud is. Maar dat het nog zo functioneert!" Freek Nieuwenhuis uit Raalte staat vol bewondering bij de ketels. Hij wijst op een kijkgat, als je in de diepte tuurt zie je de vlammen. "Machtig", vindt hij.

Fabian Nieuwland en Foppe-Jan Mennema zitten zelf in de techniek. "Dit is zo gigantisch en zo degelijk gebouwd. En dat allemaal zonder computers. Als bij ons iets mis is, gaat een alarm af. Zo indrukwekkend allemaal."

Een familie heeft de logé uit Sydney meegenomen. Dit is waarschijnlijk maar één keer in zijn leven dat hij het gemaal in werking zal zien. Hij glundert en volgt een van de technici die met een koperen oliekan de machines langsgaat.

Kraantjes

Ze zijn eerder gestopt met hun werk. De mannen van Neopost, een bedrijf uit Drachten. "We bouwen enveloppevulmachines", legt Harrie Heemstra zijn bewondering voor dit wonder van stoomtechniek uit. "Je herkent dingen. De leidingen zijn bij ons stroomdraadjes. Hier hebben ze kraantjes, wij hebben kleppen."

Ze weten van geen ophouden en dralen nog wat. Een laatste foto, een laatste blik in de diepte van de machinekamer.

Gekkenboel

De vrijwilligers. die de enorme bezoekersstroom in goede banen leidden, evalueren na 17.00 uur de dag. Het ging prima allemaal. "Een gekkenboel", stellen ze tevreden vast. Morgen er weer tegenaan.

Want het gemaal draait in ieder geval tot en met vrijdag. Wie de lange wachttijden wil vermijden kan het beste zo vroeg mogelijk komen. Vanaf tien uur is het gemaal open.

STER Reclame