Door financieel redacteur André Meinema

De veiling van Duitse staatsleningen is vanmorgen geen succes geworden. Duitsland heeft met de plaatsing van langlopende 10-jaars staatsleningen 4 miljard euro opgehaald, terwijl gemikt werd op zo'n 5 miljard euro.

De lening werd net iets meer dan één keer overtekend, wat op zich wijst op weinig vraag bij beleggers. Duitsland betaalt 1,93 procent rente. Een maand geleden lag de rente nog op 2,3 procent.

Eind november leverde een dergelijke veiling van schuldpapier ook al onverwacht minder op dan gepland en viel de belangstelling van beleggers tegen. Markten schrokken daar in eerste instantie behoorlijk van, omdat zelfs een sterk land als Duitsland blijkbaar moeite had om zichzelf te financieren.

Bronnen in de financiële wereld schreven die half geslaagde uitgifte echter toe aan een grote marktpartij die zich op de dag van de veiling plots terugtrok. Later die week werd de emissie alsnog rechtgetrokken. Een markt-technisch probleem dus en van financieringsproblemen voor Duitsland was absoluut geen sprake, zo verzekerde de Duitse Bundesbank.

Ongewone markt

Eerder deze week trokken Nederland, België en Frankrijk de kapitaalmarkt al op voor kortlopend schuldpapier. De rente die België en Frankrijk moeten betalen, lag stukken lager dan een maand eerder. Dat wijst erop dat de druk van de markten op die landen wat is afgenomen.

Toch blijft die rente vergeleken met de Nederlandse rente aan de hoge kant. Nederland haalde gisteren ruim 4,6 miljard euro op met 3 maands- en 12-maands leningen, maar betaalt daar slechts respectievelijk 0 procent en 0,05 procent rente voor.

Nul procent rente krijgen op geleend geld aan de staat tekent de ongewone marktomstandigheden. In december werd zelfs even een negatieve rente betaald. Beleggers waren met andere woorden bereid er geld op toe te leggen om geld aan de Nederlandse staat te lenen. Blijkbaar was dat de meest veilige manier om geld voor korte tijd te beleggen.

Noodfonds

De markt verkeert nog altijd in grote onzekerheid over de aanpak van de Europese schuldencrisis. Ook de rente die beleggers in Duits schuldpapier vandaag kregen is erg laag en dekt niet eens de inflatie die momenteel zo'n 2,5 procent bedraagt.

Het noodfonds EFSF wil deze week een 3-jaars lening uitgeven om 3 miljard euro op te halen om de steun aan Ierland en Portugal te financieren. In december zag het EFSF van een veiling af omdat de markt te onrustig was.

STER reclame