NOS NieuwsAangepast

Wateroverlast noorden neemt toe

In Groningen en Friesland blijft de wateroverlast toenemen. Het is weer gaan regenen en de komende 48 uur wordt nog veel neerslag verwacht. Volgens weerman Marco Verhoeff zal dat wel een 20 mm kunnen zijn.

Doordat de grond is verzadigd, blijft het waterpeil in sloten en kanalen stijgen. Veel landbouwgronden zijn onder water gezet.

Pompen en gemalen, waaronder het historische Woudagemaal, draaien op volle toeren om water af te voeren, onder meer naar het IJsselmeer. Op verschillende plaatsen worden kades opgehoogd om te voorkomen dat polders onderlopen.

Vaarverbod

De gemalen kunnen het water nauwelijks aan. De provincie Groningen heeft vanaf 22.00 uur woensdagavond een vaarverbod afgekondigd voor negen kanalen.

De grote scheepvaart geeft volgens verslaggever Peter ter Velde hoge golven. "En dat proberen ze nu tegen te gaan."

Spuien op de Waddenzee wordt moeilijk doordat de wind naar het noordwesten draait. Verwacht wordt dat de wateroverlast in het noorden pas vanaf zaterdag afneemt.

Waterberging

De afgelopen 14 jaar heeft het water niet zo hoog gestaan. Het waterschap Noorderzijlvest in Groningen gaat een vierde waterberging onder water te zetten.

De waterberging in Paterswolde zal vannacht langzaam volstromen. De hoop is dat daardoor het waterpeil in het noorden 10 tot plaatselijk 30 centimeter zal zakken.

Eerder werden al drie andere extra waterbergingspolders onder water gezet om de druk van de dijken af te halen. Normaal wordt het overtollige water naar het Lauwersmeer gepompt, maar dat kan nu niet, omdat de wind verkeerd staat. Bij het Lauwersmeer wordt geprobeerd de provinciale weg begaanbaar te houden.

Actiecentrum

Ook andere waterschappen nemen maatregelen. Gemalen in Flevoland werken per dag zo'n 15 miljoen kubieke meter water weg, terwijl dat normaal gesproken slechts 2 miljoen is. Ook dieselgemaal Wortman in Lelystad, dat alleen bij nood wordt ingezet, draait nu overdag mee.

Het waterschap Hunze en Aa's in Drenthe zet 90 mensen in, die de dijken gaan controleren. Het Friese waterschap heeft een actiecentrum ingericht en de controles langs de kades zijn verscherpt.

Groninger museum

Het Overijsselse Waterschap Regge en Dinkel heeft een grote hoeveelheid zandzakken geplaatst bij de stuw bij Archem in de Regge. Daarin zijn gaten gevonden waar water doorheen komt.

Deze spoelgaten zijn ontstaan doordat de grond aan weerszijden van de stuw is verzakt. Volgens het waterschap is er geen risico voor de omwonenden.

Bij het Groninger Museum wordt de hoogte van het water ook scherp in de gaten gehouden. Het museum ligt aan het water en het peil is daar vrij hoog.

Veerdiensten

Door de harde wind zijn er vandaag geen afvaarten meer van de sneldienst tussen Harlingen en Vlieland. Wel vaart er een vervangende veerdienst, volgens rederij Doeksen. De rederij meldt verder dat morgen alle afvaarten van en naar Vlieland vervallen vanwege de weersomstandigheden.

Ook bij de veerdienst tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog komen morgen afvaarten te vervallen vanwege het hoogwater. Rederij Wagenborg meldt verder dat er minder gevaren wordt tussen Ameland en Holwerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl