NOS NieuwsAangepast

ABP: Walmart en PetroChina op zwarte lijst

Pensioenfonds ABP heeft de Amerikaanse supermarktketen Walmart en de Chinese oliemaatschappij PetroChina op de lijst van foute beleggingen gezet.

Walmart is het grootste supermarktconcern ter wereld en 's werelds grootste private werkgever met ruim 2 miljoen werknemers. Het bedrijf wordt door ABP uitgesloten "vanwege het personeelsbeleid dat in strijd is met de internationale richtlijnen (ILO), met name ten aanzien van arbeidsomstandigheden en de mogelijkheid om zich te organiseren in vakbonden".

De Chinese oliereus PetroChina, het op één na grootste olieconcern ter wereld, is op de zwarte lijst gezet "vanwege de activiteiten van haar moedermaatschappij CNPC in Sudan en in Birma". ABP zegt dat het herhaaldelijk heeft aangedrongen bij het bedrijf "om betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen in die landen te voorkomen".

Ophef

Het pensioenfonds belegt al enige jaren niet meer (.pdf) in wapenfabrikanten en bedrijven die mijnen, clusterbommen en chemische of biologische wapens produceren. Daarover was in 2007 ophef ontstaan en zette ABP aan tot een ander en selectiever beleggingsbeleid. Het fonds houdt zich daarbij aan richtlijnen en principes uit het Global Compact van de Verenigde Naties.

ABP is met een belegd vermogen van 239 miljard euro het grootste pensioenfonds van ons land en behoort tot de top-3 in de wereld. Het verzorgt de pensioenen van 2,8 miljoen ambtenaren en leraren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl