Co Adriaanse is ontslagen als trainer van FC Twente. Zijn beoogde opvolger is Steve McClaren, die de club in 2010 naar de eerste landstitel leidde.

De resultaten van FC Twente dit seizoen zijn behoorlijk, maar toch had Adriaanse het al maanden moeilijk in Enschede.

"We hebben een inschattingsfout gemaakt", zo stelde voorzitter Joop Munsterman. "Het verschil in opvatting over de voetbal-cultuur was onoverbrugbaar. De gewenste synergie is nooit bereikt."

Twente won onder Adriaanse de Johan Cruijff-schaal, staat op vijf punten van koploper AZ en overwintert Europees. Toch was het spel niet sprankelend en was er gemor over de tactiek van de coach.

Volgens aanvoerder Peter Wisgerhof was er inderdaad twijfel. "Anders wordt er natuurlijk niet zo een ingrijpende maatregel genomen. Maar we hebben vaak ook heel goed samengewerkt", stelde hij.

Komt McClaren terug?

Twente wil snel de handtekening van McClaren, zodat de Engelsman vrijdag al mee kan naar het trainingskamp op Gran Canaria. Voorlopig leiden Adriaanse's assistenten Alfred Schreuder, Boudewijn Pahlplatz en Youri Mulder de training.

McClaren was eerder van 2008-2010 coach van Twente. Nadat hij de Tukkers naar de eerste landstitel had gevoerd, ging hij naar VfL Wolfsburg. Daar vertrok hij na één jaar. Ook bij zijn volgende club, Nottingham Forest, moest hij in oktober vanwege de tegenvallende prestaties het veld ruimen.

McClaren, die als bondsoach met Engeland kwalificatie voor het EK 2008 misliep, zat sinsdien zonder club.

STER reclame