NOS NieuwsAangepast

Meer geweld tegen hulpverleners

Het aantal geweldsincidenten tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling is toegenomen. Dit jaar zijn 110 meldingen binnengekomen, vijf meer dan vorig jaar. Minister Opstelten noemt het teleurstellend en zorgelijk dat acties om geweld tegen hulpverleners terug te dringen, niet hebben gewerkt.

Het geweld was voornamelijk gericht tegen politiemensen. De jaarwisseling zelf was volgens de minister relatief beheersbaar. Er waren 8450 incidenten, bijna 500 meer dan vorig jaar. Het aantal aanhoudingen steeg met 80 naar 1350.

Niet tevreden

Het zijn "geen gunstige cijfers. Daar ben ik niet tevreden mee", zei Opstelten in het Radio 1 Journaal. Hoewel de maatregelen om het geweld terug te dringen niet lijken te werken wil Opstelten er wel mee doorgaan. "We gaan hier dus keihard mee door. Ik ga ervan uit dat we met z'n allen in staat zijn om dit te voorkomen, tegen te gaan en degenen die het doen direct op te pakken en in de cel te zetten en via supersnelrecht hun straf te laten uitdienen."

Enkele van de arrestanten hebben al via supersnelrecht taakstraffen opgelegd gekregen. In verschillende steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, is vandaag een lik-op-stuk beleid uitgevoerd. De komende dagen zijn er meer snelrechtszittingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl