NOS NieuwsAangepast

Herbouw theater Helmond onzeker

De gemeente Helmond weet nog niet of theater 't Speelhuis na de verwoestende brand van gisteren kan worden herbouwd. "Dat zal heel lastig worden", zei burgemeester Jacobs op een personferentie.

Veel Helmonders willen dat het theater hoe dan ook wordt herbouwd, maar het is niet zeker of de politiek daar geld voor over heeft. Bovendien wordt het moeilijk omdat niet alleen het bijzondere gebouw verloren is gegaan, maar ook de schilderingen van kunstenaar Har Sanders. Hij had de binnenkant van 't Speelhuis beschilderd alsof het was bekleed met tentdoek.

Kortsluiting

Van de achttien omliggende kubuswoningen zijn er vijf zwaar beschadigd, maar de meeste hebben alleen rook- en waterschade opgelopen. Dat betekent dat er geen enkele woning gesloopt hoeft te worden.

Als meest voor de hand liggende oorzaak van de brand wordt kortsluiting in apparatuur in 't Speelhuis genoemd, maar de restanten van het theater zijn nog te onveilig om er onderzoek in te doen.

De brand heeft volgens de gemeente voor miljoenen schade aangericht.

Niet verzekerd

Burgemeester Jacobs zei dat dertien van de vijftig huishoudens in de nabije omgeving van het theater geen inboedelverzekering hadden. Of Helmond bijspringt met het vergoeden van brand- of waterschade is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl