NOS NieuwsAangepast

2011 in toptien van warmste jaren

Het afgelopen jaar was volgens het KNMI een van de warmste sinds het begin van de metingen. In meetstation De Bilt kwam de gemiddelde jaartemperatuur uit op 10,9 graden (.pdf). Alleen in 2006 en 2007 was het met gemiddeld 11,2 graden warmer. In de toptien staat 2011 op de gedeelde derde plaats.

Het koudst was het dit jaar in Volkel in Noord-Brabant, waar het op 30 januari 8,5 graden vroor. Op 28 juni werd de hoogste temperatuur, 34,5 graden, gemeten in Eindhoven en Hupsel in Gelderland.

Mooie lente, slechte zomer

De lente was dit jaar fraai door een uitzonderlijk warme aprilmaand. Het was zelfs de warmste april sinds het jaar 1706. De zomer viel dit jaar tegen. Vooral in juli was het erg koel.

De herfst was juist weer zacht, met veel zomerse dagen voor de tijd van het jaar.

Zonnig en droog

Afgelopen jaar was erg zonnig, al danken we dat niet aan de zomer. Het contrast tussen de lente (de zonnigste in ten minste een eeuw) en de zomer (de somberste in veertien jaar) was groot.

2011 was niet alleen zonniger, maar ook droger dan normaal. Daarbij valt op dat erg droge en erg natte periodes elkaar snel afwisselden. De lente was de droogste in minstens een eeuw, terwijl de zomer juist weer de natste in ruim een eeuw was. November was recorddroog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl