Een dag niet geleefd... Samoa slaat dag over

time icon Aangepast

Het is een bijzonder einde van het jaar op Samoa, een eiland in de Stille Oceaan. Er is namelijk geen morgen, geen 30 december. Het gaat om middernacht direct van 29 december naar oudjaar. Het eiland gaat namelijk over naar een nieuwe tijdzone en slaat daardoor een hele dag over.

Het land moet het hebben van de handel met Australië. En dat is in de huidige tijdzone onhandig. Nu nog loopt Samoa 21 uur achter op Sydney. Dat betekent dat als het vrijdag is op Samoa, het weekend in Australië al begonnen is. En wanneer de zondagdienst in de kerk nog bezig is, is de handel in Australië alweer in volle gang. Zo mist Samoa dus twee belangrijke handelsdagen.

Het is dus beter voor de economie. Maar wel een grote teleurstelling voor de circa 500 inwoners die juist 30 december hun verjaardag vieren. Al hebben ze op het eiland één geluk: de dag is een werkdag en zal dus gewoon worden uitbetaald. Buureiland Amerikaans Samoa, dat 100 kilometer ten oosten van Samoa ligt, blijft overigens bij de oude tijdzone.