NOS VoetbalAangepast

Ajax-AZ zonder publiek overgespeeld

De KNVB heeft besloten dat de gestaakte bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ in zijn geheel moet worden overgespeeld bij een gelijke stand (0-0).

Er zal geen publiek aanwezig zijn in de Arena.Het duel werd vorige week gestaakt.

Een supporter van Ajax kwam het veld op en viel AZ-doelman Esteban aan. De keeper gaf zijn belager vervolgens twee schoppen en kreeg rood, waarna AZ direct van het veld stapte en weigerde verder te spelen.

De wedstrijd wordt nu gespeeld op donderdagmiddag 19 januari om 14.30 uur. Drie dagen later, op zondag 22 januari, ontmoeten de twee ploegen elkaar opnieuw. In Alkmaar spelen AZ en Ajax dan het eerste duel in de eredivisie sinds de winterstop.

AZ-keeper Esteban, wiens rode kaart een dag na de wedstrijd werd geseponeerd, mag gewoon aan de aftrap verschijnen. De KNVB heeft besloten ook de gele kaarten van Eyong Enoh (Ajax) en Jozy Altidore (AZ) te schrappen.

"De beste oplossing"

Volgens Bert van Oostveen, directeur van de KNVB, is overspelen de beste oplossing. "We hadden drie mogelijkheden", zei Van Oostveen. "We hadden de stand van 1-0 voor Ajax als einduitslag kunnen vaststellen. Maar dat was geen optie voor ons."

"We hadden het duel na 37 minuten bij de bereikte stand van 1-0 kunnen hervatten. Maar dan had Esteban volgens de reglementen niet mogen meedoen. Hij had namelijk de rode kaart gekregen. Daarom hebben we voor de derde mogelijkheid gekozen."

Boete 10.000 euro

De aanklager betaald voetbal van de KNVB deed Ajax daarnaast een schikkingsvoorstel van 10.000 euro boete en één voorwaardelijke thuiswedstrijd zonder publiek. De Amsterdamse club accepteerde het voorstel.

Financieel directeur Jeroen Slop vindt dat Ajax met de uitspraken zwaar gestraft wordt. "We leggen ons bij het schikkingsvoorstel en het besluit van het bestuur betaald voetbal onder protest neer. Ook voor onze supporters is het natuurlijk erg wrang. Ajax zal in de volgende thuiswedstrijd in het bekertoernooi de supporters op een passende wijze proberen te compenseren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl