Cheetah, de wereldberoemde chimpansee die in de jaren 30 speelde in de Tarzanfilms met Johnny Weissmuller, is overleden. Volgens het opvanghuis Suncoast Primate Sanctuary in Florida stierf de chimpansee afgelopen zaterdag op 80-jarige leeftijd aan nierfalen.

Cheetah verscheen in de jaren dertig met olympisch zwemkampioen Johnny Weissmuller op het witte doek. De chimpansee was de sidekick van Tarzan. Hij zorgde voor de vrolijke noot, was boodschapper tussen Tarzan en zijn bondgenoten en zorgde er geregeld voor dat andere dieren zijn vriend op tijd te hulp kwamen als die in gevaar verkeerde.

Twijfel

Cheetah speelde ook in andere films, zoals Doctor Dolittle uit 1967. Een paar jaar geleden kwam Cheetah in het nieuws, omdat werd getwijfeld of hij wel echt de aap uit de Tarzan zwart-witfilms was. Bij de opnames voor de films zouden verschillende dieren zijn gebruikt.

De laatste jaren werd in de media elk jaar aandacht besteed aan de verjaardag van Cheetah, die in het Guinness Book of Records stond als de oudste aap ter wereld. Het opvanghuis waar de aap al tientallen jaren woonde, liet weten dat Cheetah graag mensen aan het lachen maakte en dol was op vingerverven.

STER reclame