NOS NieuwsAangepast

Nieuwjaarskaart uit Frankrijk

Aan het eind van een veelbewogen euro-jaar kijken NOS-correspondenten uit elf Europese landen terug. Hoe vergaat het onze mede-Europeanen op de valreep van 2011? En hoe kijken zij aan tegen het jaar 2012? Vandaag: Ron Linker uit Frankrijk.

Beste allemaal in Nederland,

De feestdagen hier in Frankrijk zijn contrastrijk: in de kranten lees je voortdurend over de naderende storm van de crisis, maar in het winkelcentrum bij mij om de hoek zie ik een lange rij bij de kassa van de speelgoedzaak. Wisten jullie dat de schatting dit jaar is dat de gemiddelde Fransman zo'n 600 euro uitgeeft aan de feestdagen? Niet alleen aan cadeautjes, maar ook aan eten en drinken, reizen enzovoorts. Stond in de krant.

In Duitsland doen ze het rustiger aan: daar geven ze 450 euro uit, dus 150 euro minder dan hier. Stond erbij in de krant. Wat maar weer aangeeft hoe de Fransen zo'n beetje alles vergelijken met Duitsland. Wat Duits is, is goed. D'r zijn zelfs auto-reclames op tv in het Duits.

Over auto's gesproken: vanaf 1 januari gaat hier de benzineprijs met 4,4 procent omhoog. Gelukkig is dat na de feestdagen, dus als iedereen weer terug is. Maar toch, de electricien die hier was om wat lampen op te hangen, schrok toen ik het 'm vertelde. Langzaam maar zeker krijgen de Fransen te maken met de gevolgen van de crisis en de bezuinigingen.

Over een paar maanden zijn hier presidentsverkiezingen. Nicolas Sarkozy heeft nog niet formeel gezegd dattie meedoet, maar hij gedraagt zich al wel als een kandidaat. Ook de anderen lopen zich warm. In de peilingen ligt Francois Hollande voorop, de man van de Parti Socialiste. De man ook die de kiezers belooft dat ie gaat proberen het Europese akkoord open te breken. Dat ie niet aan de leiband wil lopen van de Duitsers.

Mijn bakker gelooft geen van beiden meer. Iedereen moet z'n eigen boontjes doppen. Laatst zag ik hoe voor haar zaakje een zwerver zich opmaakte om voor de deur te gaan bedelen. Ze stormde naar buiten met een half stokbrood en zei: hier, neem dit brood, maar beloof me dat je dan wegblijft. Na de vakantie 'ns kijken of ie aan die oproep gehoor heeft gegeven.

Hartelijke groet, cordialement,

Ron

Alle andere afleveringen kunt u terugvinden in ons dossier Jaaroverzicht 2011.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl