Vissers ontkennen leegvissen Afrikaanse zeeën

Aangepast

Nederlandse vissers spreken tegen dat ze de zeeën bij Afrika leegvissen. Ze reageren daarmee op een actie van Greenpeace, vanochtend in de haven van IJmuiden.

Daar werden drie grote vissersschepen beklad door activisten. Die vinden dat er bij Afrika te veel vis uit zee wordt gehaald. Lokale vissers komen daardoor in de problemen, zegt Greenpeace.

De visserijrederijen, die zijn verenigd in de organisatie PFA, stellen dat ze hun vis juist vangen voor de Afrikaanse markt. Ook vinden ze dat Greenpeace in Brussel moet zijn met klachten over de vangst. De vissers wijzen erop dat ze met toestemming van de EU voor de kust van Afrika vissen.

De politie arresteerde in de haven van IJmuiden zes actievoerders. Zij hadden op drie grote vissersschepen het bedrag geschilderd dat de vissers aan Europese steun zouden hebben gekregen.

Leegvissen

Greenpeace zegt dat de schepen van de Pelagic Freezer-Trawler Association subsidies van de EU gebruiken om de Atlantische Oceaan bij West-Afrika leeg te vissen. De organisatie vindt dat Brussel moet stoppen met de steun.

Volgens de milieuorganisatie worden vissers in Afrika gedupeerd, omdat er voor hen weinig vis overblijft. Ook kan de lokale bevolking minder vis eten.

PFA is volgens Greenpeace afhankelijk van de Europese steun. "Uit recent onderzoek blijkt dat de winst die deze schepen maken alleen mogelijk is dankzij het geld van onder andere Nederlandse belastingbetalers", stelt Femke Nagel van Greenpeace.

Eind aan maken

Greenpeace hoopt dat staatssecretaris Bleker van Visserij een einde gaat maken aan de overbevissing, nu het visserijbeleid in Brussel binnenkort voor de komende zes jaar wordt vastgelegd.

"Hij moet het niet overlaten aan de markt, want dan krijg je dat dit soort visfabrieken overeind blijven, terwijl kleinschalige, duurzame vissers een voor een over de kop zullen gaan."

STER Reclame