NOS NieuwsAangepast

EU tracht rel genocidewet te sussen

De Europese Unie heeft Turkije en Frankrijk opgeroepen hun diplomatieke rel niet uit de hand te laten lopen. Turkije verbrak gisteren alle officiële contacten, nadat het Franse parlement een wetsvoorstel had aangenomen over de Armeense genocide.

In het voorstel staat dat het ontkennen van de genocide op de Armeniërs begin vorige eeuw strafbaar is. De burgemeester van Ankara wil als reactie een monument oprichten voor de Franse ambassade voor het Franse geweld tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog.

De Europese Unie zegt dat het een zaak is tussen twee landen, maar riep Turkije en Frankrijk wel op elkaar in hun waarde te laten.

Stemmen winnen

Turkije heeft de ambassadeur uit Parijs teruggetrokken en alle militaire samenwerkingen stopgezet. Franse militaire vliegtuigen en schepen mogen geen gebruik meer maken van Turkse vliegvelden en havens. Volgens de Turkse premier Erdogan wil Sarkozy met de nieuwe wet de stemmen winnen van de 400.000 in Frankrijk wonende Armeniërs. Erdogan noemt het wetsvoorstel "politiek gebaseerd op racisme, discriminatie en xenofobie".

De Armeniërs zeggen dat de Turken in de nadagen van de Eerste Wereldoorlog een stelselmatige volkerenmoord pleegden, waarbij honderdduizenden Armeniërs omkwamen. De Turken zeggen dat de Armeniërs niet de enige groep waren die in de verdrukking kwam in die chaotische tijd.

De genocide werd in 2001 al door Frankrijk erkend, maar tot nu toe was alleen ontkenning van de Holocaust strafbaar. Onder de nieuwe wet kunnen mensen die de Armeense genocide ontkennen een jaar cel of een boete van 45.000 euro krijgen.

Senaat

Het voorstel dat nu is aangenomen door de Nationale Assemblee, moet nog naar de Senaat. Het is niet duidelijk of het daar ook voldoende stemmen zal krijgen. Een soortgelijk voorstel haalde het eerder dit jaar niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl