NOS NieuwsAangepast

Atsma: waarschijnlijk toestemming voor vergassen ganzen

Staatssecretaris Atsma van Milieu denkt dat Brussel toestemming geeft om ganzen die in de buurt van vliegvelden komen te vergassen. Dat zei hij vandaag in een debat met de Tweede Kamer.

Volgens Atsma vormen de ganzen een steeds groter gevaar. Hij vindt het idee van het ombrengen van ganzen ook vreselijk, maar het is volgens hem in verband met de veiligheid van passagiers en omwonenden onontkoombaar.

Uit cijfers blijkt dat het aantal aanvaringen tussen vogels en vliegtuigen dit jaar is toegenomen tot 316. Vorig jaar waren er 270 botsingen. Het aantal ganzen in de buurt van Schiphol is volgens hem de afgelopen jaren vertienvoudigd. "De situatie is erger dan menigeen denkt", aldus de bewindsman.

Olifantsgras

Er komt nu een proef met het inzaaien van olifantsgras bij Schiphol. Dat moet de ganzen weg krijgen, maar of het helpt is de vraag. "En als daar zwermen spreeuwen op afkomen, is er weer een nieuw probleem", aldus Atsma. Ook wordt nog gekeken of het schudden van eieren het aantal ganzen kan terugdringen. Maar als dat allemaal niet helpt, moeten er drastischere maatregelen komen. Veel partijen in de Tweede Kamer hebben vragen over de methode. Volgens de Partij voor de Dieren is vergassen een heel dieronvriendelijke methode. Ganzen lijden soms langer dan een minuut, aldus fractievoorzitter Marianne Thieme. Ook de PVV vindt dat eerst alle andere mogelijke opties moeten worden bekeken voordat tot vergassing wordt overgegaan.

Uitzonderlijk uitstapje

Tweede Kamerlid Graus van de PVV onthulde in het debat dat hij een uitzonderlijk uitstapje had gemaakt. Hij was in de achtertuin van staatssecretaris Atsma gaan kijken hoe die zijn kippen houdt. Hij had zelf gezien dat dat heel goed en diervriendelijk was. "Als u uw eigen dieren zo netjes behandelt, wilt u dat dan ook alsjeblieft met andere dieren doen?", aldus Graus.

Het PVV-Kamerlid pleitte ervoor dat de staatssecretarissen Atsma en Bleker nog eens goed met de vogelbescherming in gesprek gaan over de verschillende opties. Het kabinet zegde dat toe. Half februari zullen de bevindingen per brief naar de kamer worden gestuurd.

"En als mijn kippen weer eieren leggen, zal ik er persoonlijk voor zorgen dat er eieren naar Dion Graus toekomen", beloofde Atsma tot slot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl