Voetbalincident niet uniek

Aangepast

Het incident tijdens de voetbalwedstrijd tussen AZ en Ajax gisteren is niet uniek. Een supporter rende het veld op en belaagde AZ-keeper Esteban, die vervolgens een paar fikse trappen verkocht aan de supporter. Hierop kreeg Esteban een rode kaart en besloot de trainer van AZ niet verder te spelen.

Ruim 14 jaar geleden viel ook een fan een speler aan. Tijdens VVV-Venlo - NEC op 11 juni 1997 belaagde een hooligan Maurice Graef, de spits van VVV. De NEC-hooligan probeerde de speler een kopstoot te geven en werd vervolgens door stewards overmeesterd.

Buitenland

Vooral de rode kaart die Esteban gisteren kreeg, zorgde voor veel ophef bij AZ. In het buitenland hebben spelers verschillende keren een rode kaart gekregen, nadat ze geweld hadden gebruikt tegen een doorgeslagen fan of streaker. Zoals in Roemeniƫ in oktober dit jaar.

Een fan belaagde een speler van Steaua Boekarest. Vervolgens gingen zijn teamgenoten achter de man aan en sloegen en schopten hem. Twee spelers kregen toen een rode kaart.

In Griekenland kreeg een voetballer in 2008 een rode kaart, omdat hij een man die het veld oprende tackelde. Op YouTube zijn nog veel meer filmpjes te vinden van losgeslagen fans die door voetballers tegen de grond worden gewerkt.

American football

Voetbal is zeker niet de enige sport waar dit soort incidenten voorkomt. In de VS gebeurde het een aantal keer tijdens american footballwedstrijden. Het bekendste voorbeeld hiervan komt uit 1971. Mike Curtis van de Baltimore Colts beukte vol in op een fan die het veld oprende.

STER Reclame