NOS NieuwsAangepast

Kamer wil vliegverbod AWACS

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er vanaf 1 januari geen AWACS-toestellen van de NAVO meer boven Nederland vliegen. Vanmiddag debatteert de Kamer over de kwestie.

De Tweede Kamer had in 2010 met een invliegverbod van AWACS gedreigd als voor 1 januari 2012 geen reductie van de geluidsoverlast met 35 procent was bereikt. Een meerderheid van SP, PvdA, PVV en GroenLinks zegt dat die geluidsreductie niet gehaald is en wil daarom dat het luchtruim dichtgaat voor AWACS.

"Er ligt een klip-en-klare afspraak over de 35 procent reductie, daar is een Kamermeerderheid voor. Als die afspraak niet gehaald wordt, mag van ons het luchtruim dicht", zegt PVV'er Richard de Mos.

"Ons geduld is gewoon op", zegt Diederik Samson van de PvdA. "Het kabinet haalt de doelstelling van 35 procent minder geluidsoverlast niet. Daarvoor moeten ze afspraken maken met de NAVO en andere technische oplossingen vinden. Dat is allemaal niet gebeurd."

Sprong voorwaarts

Minister Hans Hillen van Defensie denkt daar heel anders over. Volgens hem heeft hij precies gedaan wat de Kamer vroeg. "Er was minder herrie afgelopen jaar en ook de komende jaren gebeurt dat. Wij denken dat er een geweldige sprong voorwaarts is gemaakt en dat de geluidsoverlast in de toekomst echt structureel verminderd is."

AWACS zijn grote vliegtuigen voor luchtruimbewaking. In Zuid-Limburg zijn er al jaren veel klachten over geluidsoverlast door de toestellen die dagelijks vanaf bases aan de Duitse grens vluchten maken. Dit jaar werden de AWACS vooral ingezet boven Libië, maar die missie is voorbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl