De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft de rode kaart van AZ-doelman Esteban geseponeerd.

De keeper kreeg de kaart in het bekerduel bij Ajax nadat hij een supporter, die hem aangevallen had, twee schoppen had gegeven.

"Esteban werd onverwachts aangevallen; hij zag zijn belager niet aankomen. De aanklager vindt dat een dergelijk ingegeven reactie geen tuchtrechtelijke gevolgen zou moeten hebben. Deze actie zal de keeper dan ook geen schorsing opleveren", aldus een woordvoerster van de voetbalbond.

De aanklager gaf overigens aan dat arbiter Bas Nijhuis de kaart op grond van de regels wel terecht had gegeven.

Stewart: "Gerechtigheid"

"Dit is gerechtigheid", zei Earnest Stewart, directeur voetbalzaken van AZ. "We hadden met alle scenario's rekening gehouden. Maar dit is het beste besluit en we zijn er heel blij mee."

Wat er met de wedstrijd gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Ajax en AZ moeten uiterlijk op 27 december verklaringen hebben ingeleverd. Het bestuur betaald voetbal neemt dan een dag later een beslissing.

Er zijn meerdere opties: de wedstrijd kan worden uitgespeeld of overgespeeld of de bereikte stand (1-0) wordt als eindstand aangemerkt. Als er sprake is van schuld, kan de KNVB ook besluiten tot een reglementaire overwinning.

Noodweer

AZ-directeur Toon Gerbrands gaf eerder op de dag al aan te rekenen op clementie van de KNVB. "AZ is toch redelijk slachtoffer van deze situatie en zal zeker niet alle straffen accepteren. We hebben onze principes."

"Ik neem aan dat de KNVB de situatie met Esteban op een goede manier oplost. Het kan toch niet zo zijn dat AZ straks de wedstrijd moet starten met tien man", aldus Gerbrands donderdagochtend. "Ik heb de beelden nog eens in alle rust bekeken. Onze doelman schrikt, reageert en schopt. In de normale wereld heet dit noodweer. Esteban heeft ook zelf aangifte gedaan van zware mishandeling."

Estebans reactie wordt in de ogen van Gerbrands in juridische termen noodweerexces genoemd. Daarin overschrijdt iemand de grenzen van de noodzakelijke zelfverdediging vanwege een hevige gemoedstoestand. De wet stelt een dergelijke reactie niet strafbaar.

De Ajax-fan die Esteban belaagde, zit vast op verdenking van mishandeling. De recherche gaat proberen achter het motief van de negentienjarige supporter te komen.

STER reclame