NOS NieuwsAangepast

Napolitaans vuilnis naar Nederland

Napels mag in Nederland 200.000 ton afval laten verbranden. Staatssecretaris Atsma heeft een vergunning gegeven voor de transporten. De Italiaanse stad kampt al jaren met een afvalprobleem.

Het huishoudelijk afval wordt met schepen naar Nederland gebracht en vervolgens in twee ovens verbrand. De VROM-inspectie zal een aantal transporten na aankomst controleren om te kijken of het afval voldoet aan de afspraken.

Staatssecretaris Atsma benadrukt dat het Napolitaanse afval niet meer dan drie procent verbruikt van de totale verbrandingscapaciteit in Nederland. De verbrandingsinstallaties kunnen jaarlijks zo'n 7 miljoen ton afval verwerken. Daarvan wordt ruim zes miljoen ton gebruikt voor het verbranden van Nederlands afval.

De overige capaciteit kan daarom worden ingezet voor het verbranden van afval uit het buitenland, wat tot nu toe vooral uit Duitsland en Groot-Brittannië kwam. De warmte die vrijkomt bij het verbranden wordt onder meer gebruikt om woningen te verwarmen en stroom op te wekken, zegt Atsma.

Illegaal dumpen

De vuilniscrisis in Napels begon in december 2007 toen het vuil niet meer werd opgehaald in verband met de volle opslagplaatsen. Sindsdien stapelen de vuilniszakken zich geregeld op in de straten van Napels.

De Napolitaanse maffia, de Camorra, controleert grote delen van de afvalverwerking in de stad. De organisatie verdient veel geld aan het illegaal dumpen van afval en werkt de bouw van nieuwe centrales en stortplaatsen daarom tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl