NOS NieuwsAangepast

ME bij protest tegen "ophokken" van studenten

Op het Museumplein in Amsterdam wordt gedemonstreerd door zo'n 2500 scholieren. De leerlingen staken tegen de 1040-urennorm, waarin scholen verplicht worden 1040 uur les te geven per jaar. De Tweede Kamer heeft die wet onlangs aangenomenen dat is reden voor angst bij de scholieren. Ze zijn bang dat ze uren opgehokt worden, zonder dat ze iets te doen hebben.

Minister van Bijsterveldt zegt dat die zorg ongegrond is, want volgens haar zegt die wet daar helemaal niets over. Ze vindt het dan ook hoogst onbegrijpelijk dat de scholieren staken. De scholen zijn het hier niet mee eens. De VO-Raad vindt het juist onbegrijpelijk dat de politiek de 1040-uren norm weer uit de kast heeft getrokken. "Scholen doen hier niet aan mee en kiezen voor kwaliteit in plaats van meer uren."

Het LAKS, organisator van de staking, schaart zich achter scholieren en de VO-Raad. "Hiermee negeren de scholen de wet, en daarmee behoeden ze scholieren voor 40 extra ophokuren." Veel scholen werken mee aan de stakingen en zetten bussen in om hun scholieren naar Amsterdam te vervoeren.

Niet alleen scholieren worden opgeroepen tot staken. Ook Abvakabo FNV roept zijn leden in het voortgezet onderwijs op om op 9 januari het werk neer te leggen en te staken tegen de norm.

Rellen

Na een rustig begin met enkele toespraken moest de mobiele eenheid ingrijpen. Nadat het programma was afgelopen begonnen enkele studenten met vuurwerk te gooien. Negen studenten zijn opgepakt en een verslaggever van GeenStijl raakte gewond.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl