NOS NieuwsAangepast

Tandarts worden? Verstandige keuze

Denk je er over om een economische studie te gaan doen? Beter van niet, zegt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht. Dat centrum brengt elke twee jaar de arbeidsmarkt in kaart om te helpen bij studiekeuze. Op welke studie is het nu wijs om in te zetten?

Volgens Didier Fouarge van het ROA zijn technische studies, de zorg, tandheelkunde en lerarenopleidingen nu een verstandige keuze. Hiermee heb je een hele goede kans op een baan, mede omdat er de komende jaren een grote hoeveelheid babyboomers met pensioen gaat. In technische beroepen is ook nog eens veel vraag naar vrouwen, dus die hebben een extra grote banenkans. Ook in de agrarische beroepen is veel werk te vinden, meldt het ROA. Daar lopen veel oudere werknemers rond, die geen opvolgers hebben.

Ben je compleet verloren als je een economische studie doet? Nee, zegt Fouarge. Naar economen is nog wel vraag, maar voor accountants en bedrijfskundigen is dat anders. In die sectoren komen geen nieuwe banen en dat is natuurlijk ongunstig. Dat was volgens Fouarge ook twee jaar geleden al zo, en heeft dus niet direct met deze crisis te maken.

Waar de toekomstperspectieven echt het slechtst zijn? In de journalistiek en communicatie. Daar komen zoveel mensen de -al krappe- arbeidsmarkt op, dat een baan niet bepaald in het verschiet ligt. Maar er gloort hoop, zo zegt Fouarge. "Als je echt talent hebt kom je er wel, zelfs in de journalistiek."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl