NOS NieuwsAangepast

Tuigdorp: het kwam er niet maar is wel woord van het jaar 2011

Een afgelegen plek met asowoningen -het tuigdorp- is verkozen tot woord van het jaar 2011. Dat heeft Van Dale dinsdagochtend bekendgemaakt. Het woord werd in februari geïntroduceerd door de PVV. Kamerlid Lilian Helder omschreef het als "een locatie buiten de bebouwde wereld met een hek eromheen, waar simpele woningen staan waar veelplegers heen gaan". Regeringspartijen CDA en VVD voelden weinig voor het voorstel om in elke provincie zo'n dorp te bouwen. "Tuigdorpen zijn er al, die heten gevangenissen", aldus premier Rutte.

Ook de tweede plaats in de verkiezing tot woord van het jaar 2011 is gelieerd aan de PVV, dat is namelijk caviapolitie. Niet de benaming die de partij zelf gaf aan de dierenpolitie die sinds dit jaar actief is, maar wel zoals de agenten in de volksmond genoemd worden. De derde plek wordt bezet door het woord occupyer, naar de demonstranten die nog altijd wereldwijd actie voeren.

De verkiezing van Van Dale is niet de enige, eerder werden al het jongerenwoord (planking), politieke woord (bedrijfspoedel) en het lifestylewoord (vleeshufter) gekozen. Bezoekers van het congres van het Genootschap Onze Taal kozen vorig jaar weigerambtenaar tot woord van het jaar.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl