NOS NieuwsAangepast

Tuigdorp Van Dale-woord van 2011

Bij Van Dale is tuigdorp gekozen tot het woord van het jaar 2011. Er waren tien woorden genomineerd. Als tweede woord eindigde caviapolitie, derde werd occupyer.

16.000 mensen brachten op internet tussen 29 november en 19 december hun stem uit; van hen koos 43 procent voor tuigdorp. Daarmee wordt een afgelegen plek met asowoningen bedoeld. Tuigdorp kwam in februari in het nieuws door PVV-leider Geert Wilders. Hij vond dat overlastgevende veelplegers moesten worden verbannen naar tuigdorpen.

Het jongerenwoord van het jaar is planking, een stunt uithalen waarbij men zo stijf als een plank op een vreemde plek gaat liggen, dit fotograferen of filmen en de foto of film via internet publiceren.

Vleeshufter

Als politieke term werd bedrijfspoedel gekozen. Geert Wilders noemde PvdA-leider Job Cohen in het debat over de miljoenennota "de bedrijfspoedel van de heer Rutte die af en toe mag keffen, maar 's avonds weer op schoot springt".

Het lifestylewoord is vleeshufter. Dat woord werd bekend door onderzoek van voormalig hoogleraar Diederik Stapel, waaruit zou blijken dat iemand die vlees eet mede daardoor egoïstisch is en asociaal gedrag vertoont. Later bleek dat Stapel de uitkomsten van het onderzoek verzonnen had.

Het woord uit de wereld van sport en amusement is wordfeuden.

De bezoekers van het congres van het Genootschap Onze Taal kozen in november weigerambtenaar tot woord van het jaar.

Stoeproken

Bij Van Dale in België is stoeproken gekozen tot woord van het jaar 2011. Als tweede eindigde frietrevolutie (protest in België tegen het voortduren van de regeringsformatie) en als derde heen-en-weerkind (kind dat in een echtscheiding heen en weer getrokken wordt tussen de ouders).

Het jongerenwoord was torenpoeper, een verwijzing naar de burgemeester van Aalst, die seks had op een toren. In de categorie sport en amusement werd belspeldel gekozen. Zo werd een presentatrice van een belspelletje op tv genoemd nadat het bedrog in die spelletjes bekend was geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl