NOS NieuwsAangepast

PostNL wil pensioenen versoberen

PostNL gaat met de pensioenfondsen praten over versobering van de pesioenregelingen.

Volgens het bedrijf dreigen de kosten de komende jaren met honderden miljoenen euro's toe te nemen door de gedaalde dekkingspercentages. PostNL vindt het op dit moment niet verantwoord om de honderden miljoenen extra te betalen.

Het bedrijf wil rond de tafel gaan zitten met de pensioenfondsen en de vakbonden om te praten over een versobering van de pensioenregelingen.

Dekkingsgraad

Het dekkingspercentage van het grootste pensioenfonds van PostNL zakte dit najaar naar 96 procent. Daarmee is het dekkingstekort van PostNL's pensioenfondsen opgelopen tot bijna 500 miljoen euro.

Volgens de huidige regeling moet PostNL zijn aandeel in dit tekort in een periode van 3 jaar aanvullen. "Als je de omvang van ons pensioenfonds vertaalt naar de bijstorting die we moeten doen, dan is die bijstorting onverantwoord als je kijkt naar de situatie waar we als bedrijven momenteel inzitten", aldus bestuursvoorzitter Harry Koorstra.

In tegenstelling tot veel andere bedrijven betalen de meeste werknemers van PostNL geen eigen pensioenbijdrage.

Meebetalen

De Bond voor Post Personeel onderkent dat het personeel mee zal moeten betalen aan de oplossing van het probleem, maar gaat wel kritisch kijken naar hoe dat gebeurt. "We zullen heel goed moet kijken welke maatregelen er in de pensioensfeer getroffen kunnen worden die het probleem oplossen, maar willen de last niet alleen bij de werknemers leggen", zegt Paul Jekkers van de vakbond.

Hoe die oplossing er uit moet zien weet Jekkers nog niet. "Ik weet wel zeker welke oplossing ik niet wil en dat is een deel van de problematiek neerleggen bij de mensen die komend jaar toch al gedwongen het bedrijf moeten verlaten. Die mensen hebben al ellende genoeg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl