NOS NieuwsAangepast

Kim Jong-il (Noord-Korea) overleden

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il is op 69-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Noord-Koreaanse staats-tv vannacht rond 04.00 uur gemeld.

Kim Jong-il is zaterdag al overleden, waarschijnlijk aan een hartstilstand tijdens een treinreis. Hij had al langer problemen met zijn gezondheid. In 2008 kreeg hij een hersenbloeding. Daarna bleef hij kwakkelen met zijn gezondheid en verscheen hij nauwelijks nog in het openbaar.

"Op de staatstelevisie zag je wel mooie foto's van hem als hij weer eens een fabriek bezocht en dan zag hij er vrij gezond uit", vertelt correspondent Wouter Zwart. "Maar ik heb hem zelf in 2010 gezien en toen hij naar buiten kwam, zag je dat hij zich echt moest vasthouden en dat hij wankelde. Hij was heel fragiel."

Opvolger

Het stalinistische regime in Pyongyang heeft een periode van rouw afgekondigd en het volk gevraagd zich te scharen achter de opvolger van Kim Jong-il, zijn jongste zoon Kim Jong-un. Het is onduidelijk of hij zijn vader direct zal opvolgen of dat er eerst een interimleider wordt aangesteld.

Deskundigen twijfelen er aan of Kim Jong-un wel klaar is om Noord-Korea te leiden. Hij is jong, zijn leeftijd wordt geschat op 27, en zou erg onervaren zijn.

Kim Jong-il krijgt op 28 december een staatsbegrafenis.

Door het nieuws van het overlijden van de Noord-Koreaans leider zijn de beurzen in Japan en Korea lager gesloten, uit vrees voor politieke onrust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl