NOS NieuwsAangepast

Mark Rutte weer Politicus van het Jaar

Premier Rutte is door de parlementaire pers voor de tweede keer gekozen tot politicus van het jaar. Vorig jaar won hij de titel ook. "Een grote eer", zei Rutte in een eerste reactie.

Journalisten typeren Rutte als een "evenwichtskunstenaar" en iemand die "vrolijk overeind blijft in een onmogelijke combinatie". "Hij laveert kundig van meerderheid naar meerderheid," staat in een van de inzendingen.

Sinds het NOS-Radio 1 Journaal de verkiezing organiseert, is het voor het eerst dat iemand de titel twee keer wint. SP-leider Roemer eindigde op de tweede plaats en minister Kamp van Sociale Zaken werd derde.

Zonder populisme

De uitslag werd vanmiddag bekendgemaakt in de rechtstreekse radiouitzending van het NOS Radio 1 Journaal en het digitale kanaal Politiek24.

SP-leider Roemer wordt onder meer geprezen als "het levende bewijs dat links niet zuur hoeft te zijn". "Hij is de enige echte oppositieleider, zonder te vervallen in populisme."

Van minister Kamp wordt gezegd dat zijn ministerschap na het pensioenakkoord eigenlijk al geslaagd is. De parlementaire pers vindt Kamp een "multi-inzetbare alleskunner, geen allemansvriendje".

Talent

De parlementaire pers koos Christenunie-Kamerlid Carola Schouten tot het politieke talent van het jaar. Ze praat over de eurocrisis alsof ze al jaren niets anders doet, is een van de kwalificaties. "Ze manifesteert zich moeiteloos als nieuwkomer in de Kamer op de financiële portefeuille. Ze is zeer scherp en maakt het minister De Jager regelmatig moeilijk."

Schouten kwam in mei in de Kamer, toen partijleider Rouvoet vertrok.

Politiek moment van het jaar

Op de website van de NOS kon het publiek ook het politieke moment van het jaar kiezen. Dat is de demonstratie geworden tegen de bezuinigingen op het pgb (persoongebonden budget) van 23 juni. De actie kreeg 7761 stemmen, ruim meer dan de nummer twee, het 'Doe eens normaal, man' van Geert Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen.

Bij de uitslag van de online-verkiezing moet worden opgemerkt dat de pgb-belangenorganisatie Per Saldo haar achterban had opgeroepen om op dit fragment te stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl