NOS NieuwsAangepast

Demonstranten komen op voor Manning

Door onze correspondent Jacqueline Eckman

Vandaag wordt hij 24 jaar. Maar het kan zijn dat Bradley Manning zijn verjaardag nooit meer in vrijheid zal vieren. De soldaat die volgens het Amerikaanse leger geheime documenten en videomateriaal heeft gestolen die door WikiLeaks zijn gepubliceerd, verschijnt deze week voor een militaire rechtbank.

Hij kan levenslang krijgen. De voorbereidende hoorzittingen vinden plaats in Fort Meade in de staat Maryland. Hier wordt komende week bepaald of er genoeg belastend bewijs op tafel ligt om de zaak te laten doorgaan. Voor de poorten van de militaire basis worden heel de week wakes en demonstraties gehouden door sympathisanten van Manning. Ongeveer vijftig demonstranten hebben zich verzameld bij de weg die leidt naar Fort Meade. Ze hebben borden bij zich met de tekst 'Honk for Bradley Manning' (toeter voor Bradley Manning).

Veteraan

De groep is voorbereid op een lange actiedag. Er wordt koffie geschonken en er zijn broodjes. Aan het hek hangen spandoeken met de inmiddels bekende afbeelding van de soldaat met baret. Op een parkeerplaats verderop zijn mobiele bewakingscamera's geplaatst. Af en toe cirkelt er een helikopter boven de poort. Agenten zijn er niet te zien. Een aantal demonstranten staat aan de rand van de weg en toont spandoeken aan de automobilisten. Af en toe wordt er getoeterd en gezwaaid. "Manning is mijn held", zegt Chuck. Hij is, zoals de meeste demonstranten hier, Vietnamveteraan. "Je kunt Manning het beste vergelijken met Daniel Ellsberg die destijds de Pentagon Papers over de Vietnamoorlog openbaar maakte."

Chuck vindt het hoog tijd dat Manning voor een rechter verschijnt. "Hij heeft 18 maanden zonder proces vastgezeten. Ik denkt dat de rechtbank Manning uiteindelijk zal vrijlaten en zal inzien dat niet hij, maar de mensen die verantwoorlijk zijn voor deze oorlogsmisdaden gestraft moeten worden."

Waarheid

Sam Adams, een andere veteraan, is het er roerend mee eens. "Manning heeft niets fout gedaan. Hij heeft de Amerikanen gegeven waar ze recht op hebben." Carol loopt met haar protestbord onrustig heen en weer. Ze komt uit Dallas, Texas. Ze demonstreerde tegen de oorlog in Irak, maar vooral zet ze zich in voor Manning. Ze protesteerde voor zijn eerste gevangenis in Virginia, daarna in Kansas, waar Manning afgelopen april naartoe verplaatst werd, en nu staat ze hier. "Ja het kost me erg veel tijd en geld, maar het is het waard", zegt ze. "Amerikanen verdienen het om de waarheid te horen. Manning moet nu boeten voor de oorlogsmisdaden van anderen."

Zo denken de meeste demonstranten er over, Manning is een held en het was zijn plicht om de misdaden van het Amerikaanse leger naar buiten te brengen.

Getuigen

Volgens organisator Ward Riley gaat het hier om een 'Kangaroo Court', een nep rechtszaak waarvan de uitspraak al vaststaat. "Het is geen eerlijk proces. De aanklagers schilderen Manning af als een zielige, ongelukkige soldaat die een soort wanhoopsdaad verrichtte."

Riley wijst erop dat de advocaat van Manning maar 2 van de 38 getuigen mag oproepen, terwijl de twintig getuigen van het leger allemaal komen. "Onze president Obama heeft Manning al publiekelijk schuldig verklaard voordat rechtszaak begon. Ze zullen hem waarschijnlijk voor de rest van zijn leven achter slot en grendel zetten. Manning betaalt de prijs voor het naar buiten brengen van de waarheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl