NOS NieuwsAangepast

Liesbeth Spies: degelijk en deskundig

Degelijk. Deskundig. Loyaal. Zo wordt Liesbeth Spies, de nieuwe CDA-minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties doorgaans getypeerd.

De 45-jarige Spies zat van 2002 tot 2010 in de Tweede Kamer en was enkele jaren vicevoorzitter van de fractie.

Op haar curriculum vitae prijkt echter geen waslijst van initiatieven of wetsvoorstellen. Voor het grote publiek viel ze ook niet echt op.

Spies was in de CDA-fractie vooral een belangrijke kracht achter de schermen. Ze hield als vice-fractievoorzitter de partijlijn goed in de gaten en slaagde er met haar gedegen aanpak in lastige compromissen voor elkaar te krijgen.

Duurzaamheid

Als Kamerlid richtte Spies zich vooral op het milieubeleid, duurzaamheid, bestuurlijke vernieuwing en het koninklijk huis.

Spies studeerde vanaf haar achttiende jaar rechten en economie in Leiden, werd projectleider bij een onderzoeksbureau en werkte voor haar Kamerlidmaatschap bij de afdeling handhaving van de provincie Zuid-Holland.

Provincie

Na haar Kamerlidmaatschap keerde ze terug naar deze provincie, waar ze in 2010 CDA-lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen was.

De protestantse Spies werd op jonge leeftijd lid van het CDJA in haar geboorteplaats Alphen aan den Rijn. Ze heeft zich altijd ingezet voor de partij. Na het vertrek van Henk Bleker naar het kabinet-Rutte nam ze tijdelijk het voorzitterschap over.

Ze deed er alles aan om de verdeeldheid binnen de partij over de samenwerking met de PVV ongedaan te maken. "We hebben lang genoeg in de achteruitkijkspiegel gekeken," zei ze tegen de kritische achterban.

Spies woont met haar man en twee dochters in haar geboorteplaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl