NOS NieuwsAangepast

Komeet overleeft ontmoeting met zon

Een pas ontdekte komeet heeft tegen alle verwachtingen in een ontmoeting met de zon overleefd. De komeet naderde zon op 150.000 kilometer, waar de temperatuur 1,1 miljoen graden Celsius is.

Wetenschappers verwachtten dat de ruimterots volledig zou verdampen in de corona van de zon, maar even na middernacht vannacht werd er toch nog een spoor van de komeet Lovejoy teruggevonden.

Zonnescheerder

Lovejoy werd eind vorige maand ontdekt door de Australische amateurastronoom Terry Lovejoy. Het is een van de zogenaamde zonnescheerders van Kreutz, restanten van een uiteengevallen superkomeet die nog altijd op korte afstand rond de zon draaien.

Hoewel dit ruimtepuin wel vaker in de zon verdwijnt, gebeurt het zelden dat astronomen van tevoren doorhebben wanneer dat gebeurt. Omdat Lovejoy bovendien met een doorsnede van 200 meter nog eens relatief groot was, waren wetenschappers bijzonder enthousiast over het naderende einde van de komeet.

Gevolgd

Om de vernietiging van Lovejoy vast te leggen hadden Europese, Japanse en Amerikaanse ruimtevaartogranisaties maar liefst vijf satellieten richting de zon gedraaid. Het pad werd zo gevolgd met achttien verschillende meetinstrumenten.

Dat het hemellichaam de ontmoeting overleefde, was geen teleurstelling voor de wetenschappers. "Ik werk al acht jaar met zonnescheerders, maar dit was de prachtigste dag tot nu toe", twitterde een van hen. "Ik had verwacht dat er vaag spoor over zou blijven, maar niet een kern!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl