NOS NieuwsAangepast

Pech voor NOS op 3-verslaggever, Donner 'onderkoning'

Pech voor NOS op 3-verslaggever Martijn van der Zande, want minister Donner is vandaag officieel benoemd tot de nieuwe vicepresident van de Raad van State. Liesbeth Spies van het CDA volgt Donner op als minister van Binnenlandse Zaken. Zij is nu nog gedeputeerde van de provincie Zuid Holland.

Onze verslaggever Martijn solliciteerde ook naar de functie van vicepresident van de Raad van State want iedereen kon meedoen met de sollicitatieprocedure. Op 17 oktober schreef hij 'zijn' brief naar de koningin. Martijn heeft toen wel een bevestiging gekregen dat zijn sollicitatie binnen was, maar dat was het dan ook. Martijn heeft nooit meer iets gehoord, ook geen afwijzing dus, terwijl minister Opstelten dat wel beloofd had.

Afwijzing

Wij hebben vandaag uiteraard verhaal gehaald in Den Haag, want waar was die afwijzingsbrief die verstuurd zou zijn? Volgens Opstelten hebben alle 38 sollicitanten die het niet geworden zijn vanochtend een brief ontvangen. Hij benadrukt dat pas vandaag besloten is dat Donner de nieuwe vicepresident wordt en dat het niet van tevoren vaststond. Luister rechts naar het gesprek tussen onze verslaggever en de minister.

De Partij van de Arbeid vindt dat de sollicitatieprocedure helemaal niet transparant geweest is. "Met de benoeming van Donner blijkt het allemaal schijn te zijn geweest," aldus PvdA-leider Cohen. De SP noemt de benoeming een "klap in het gezicht" van de Raad van State. Hij zou niet de geschikte persoon zijn voor het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl