Spionage door de Russen blijkt nog steeds voor te komen. Dat maken we op uit een uitspraak van de rechtbank in Den Haag vandaag. Een Nederlandse ex-F-16 piloot is veroordeeld tot vijf jaar cel omdat hij geheime informatie over de F-16 heeft willen verkopen aan een Russische topdiplomaat. Hij zou er een half miljoen euro mee verdienen.

Door zijn werk bij de luchtmacht had Chris V. de beschikking over staatsgeheime informatie. Volgens de rechtbank ging het bijvoorbeeld om afgeschermde radiofrequenties, tactische handelingen in gevechtssituaties en gedetailleerde eigenschappen van de F-16. Chris V. zei in zijn verweer dat hij de diplomaat nooit vertrouwelijke gegevens heeft gegeven. Het was informatie die gewoon op internet te vinden was.

Opmerkelijk is dat de vermoedelijke contactpersoon, de Russische diplomaat, nooit is gehoord. Hij is onschendbaar en Nederland wil de band met Rusland niet op het spel zetten.

AIVD

De oud-baas van de AIVD waarschuwde in april dat er "beïnvloedingspogingen" zijn vanuit Rusland en China. De Russen hebben veel belangstelling voor organisaties als de NAVO en de EU, maar ook voor de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie en Landbouw en Innovatie. Ook medewerkers van universiteiten, bedrijven en inlichtingen- en opsporingsdiensten worden benaderd door Russische geheim agenten. "Wij constateren dat er in Nederland sprake is van een toename. Als je ziet hoe actief er in Europa wordt geopereerd vanuit China en Rusland, dan zie je dat het meer is dan in recente jaren", aldus de voormalig hoofd van de AIVD.

Vorige maand maakte de FBI hun onderzoek naar Russische spionnen openbaar. Meer daarover vind je hier.

STER reclame