NOS NieuwsAangepast

Verbod rituele slacht van de baan

Er komt voorlopig geen verbod op onverdoofd ritueel slachten. Na een lang debat bleek er vannacht in de Eerste Kamer geen meerderheid te zijn voor het plan van de Partij voor de Dieren.

De PvdA schaarde zich bij de tegenstanders en ook de VVD was tegen. CDA, SGP en ChristenUnie hadden zich al eerder uitgesproken tegen een verbod dat de vrijheid van godsdienst te zeer zou inperken.

De Tweede Kamer ging eerder dit jaar wel akkoord met een verbod, met ruime meerderheid. Maar in de Eerste Kamer sprak de PvdA van symboolwetgeving en de VVD vindt dat de grondwet te veel wordt aangetast en dat belangen onvoldoende zijn afgewogen. De senaat moet volgende week nog wel stemmen over het voorstel.

Compromis

Staatssecretaris Bleker (Landbouw) presenteerde tijdens het debat onverwacht een compromis. Hij wil afspraken maken met slachterijen en de islamitische en joodse gemeenschap over onder meer de tijd dat een dier bij bewustzijn mag zijn en het aantal dieren dat ritueel wordt geslacht.

PvdA en VVD voelen meer voor dit plan. De senaat heeft aan Bleker in een brief gevraagd over zijn plannen.

PvdD-leider Thieme werd verrast door het voorstel van Bleker en zei het te vrijblijvend te vinden. Ze legt zich niet neer bij het sneuvelen van haar eigen plan en werkt door aan haar voorstel. "Ik word hier alleen maar strijdbaarder van", zei ze na afloop van het debat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl