NOS NieuwsAangepast

Nederlandse economie in recessie

Nederland is in een recessie beland. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB). Volgens het CPB krimpt de economie volgend jaar met 0,5 procent. De werkloosheid stijgt met 90.000 en komt uit op zo'n 475.000 mensen.

De economie kromp al in het derde kwartaal. Ook in het vierde kwartaal en de eerste twee kwartalen van 2012 verwacht het CPB krimp. Bij twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp is er sprake van een recessie.

Het CPB verwacht verder dat het begrotingstekort dit jaar oploopt tot 4,6 procent; volgend jaar is dat percentage 4,1. Op Prinsjesdag gingen de rekenmeesters van het kabinet nog uit van een begrotingstekort van 4,2 procent in 2011 en 2,9 procent in 2012.

Extra ingrepen

In de raming van december staat verder dat de koopkracht volgend jaar 0,25 procent meer daalt dan eerder was voorspeld. Volgens het CPB is pas in de tweede helft van volgend jaar kans op enig economisch herstel.

De marges waarmee het kabinet heeft gerekend voordat extra maatregelen nodig zijn, worden volgend jaar overschreden. Het CPB zegt echter dat de beslissing over extra ingrepen pas hoeft te worden genomen na de ramingen van maart.

"Op korte termijn bezuinigen is altijd slecht voor de groei, dus je moet maatregelen nemen die op lange termijn de overheidsfinanciën versterken", zegt CPB-directeur Teulings. Hij noemt daarbij als voorbeeld een eerdere verhoging van de AOW-leeftijd.

'Doormodderscenario'

Het CPB zegt dat het bij de vooruitzichten is uitgegaan van het zogeheten 'doormodderscenario'. Dat scenario houdt in dat de schuldencrisis niet snel wordt opgelost, maar dat er ook geen verdere escalatie komt.

Teulings benadrukt dat er veel onzekerheden zijn. De kans dat het precies zo loopt als wij hebben voorspeld, is niet zo heel groot, zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl