De BBC ontkent dat het kijkers misleidt in de natuurdocumentaire 'Frozen Planet'. In Groot-Brittannië was ophef ontstaan over de documentaire, omdat beelden van ijsbeerwelpen in het hol van hun moeder niet waren opgenomen in de natuur, maar in Ouwehands Dierenpark Rhenen.

In verschillende Britse media wordt de BBC beticht van het misleiden van de kijker, omdat wordt verzwegen dat de beelden niet echt op de Noordpool zijn opgenomen.

'Onmogelijk in het wild'

De BBC zegt dat het beeldmateriaal "redactioneel en ethisch verantwoord" is en dat het een standaardprocedure is bij het filmen van dergelijke gebeurtenissen in de natuur.

"Ik denk niet dat het publiek tussendoor wil horen: luister, dit is niet in het wild gefilmd", laat producent Alastair Fothergill weten op BBC Radio. "We willen de stemming van de film niet verpesten. Dat is niet in het belang van het publiek. Het is niet mogelijk dit in het wild te filmen zonder de moeder en haar jongen te storen", zegt hij.

'Kinderachtig'

Dirk-Jan van der Kolk, manager dierenverzorging van Ouwehands Dierenpark, vindt de beelden van de ijsberenjongen in 'Frozen Planet' niet misleidend. "Wij worden maandelijks benaderd om dit soort stukjes documentaire op te nemen", zegt Van der Kolk. "In negen van de tien gevallen kunnen dergelijke beelden niet in de natuur worden opgenomen."

"Als je bedenkt dat nog steeds 99,9 procent daadwerkelijk drie jaar lang in het wild is opgenomen, dan vinden wij het kinderachtig dat ze er op deze manier over vallen", zegt hij.

STER reclame