NOS NieuwsAangepast

'Klimaatverdrag eindelijk in zicht'

Ondanks het uitblijven van harde afspraken noemt de staatssecretaris Joop Atsma van Milieu de uitkomst van de klimaattop in Durban voldoende. "Met dit pakket van afspraken komt er eindelijk een klimaatverdrag in zicht dat van alle landen is", laat hij in een verklaring weten.

De 194 landen die deelnemen aan de klimaatconferentie zijn overeengekomen dat er onderhandelingen komen over de reductie van broeikasgassen door alle deelnemers. Die moeten een klimaatverdrag opleveren dat uiterlijk in 2020 van kracht wordt

Dat Atsma al niet te hoog inzette, bleek twee weken geleden tijdens een debat over de klimaattop. "We kunnen wel heel stoer zeggen dat bindende afspraken een absolute voorwaarde zijn, maar we weten allemaal wat de realiteit is. Het is erg lastig om die afspraken te maken", stelde Atsma.

Klimaatfonds

Atsma zei blij te zijn met het pakket van afspraken dat is gesloten. Voor het groene klimaatfonds zijn volgens de staatssecretaris "geloofwaardige spelregels" overeengekomen.

In de afspraken staat dat uit het groene klimaatfonds uitsluitend programma's gefinancierd kunnen worden, die kunnen aantonen dat ze bijdragen aan het verminderen van de broeikasgassen of die landen helpen zich te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Bedrijfsleven

Ook pleitte Atsma op de klimaattop voor een grotere betrokkenheid van het bedrijfsleven bij het internationale klimaatbeleid. "Bedrijven zijn er klaar voor om producten en diensten te leveren, die helpen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen", stelt Atsma.

Samen met bedrijven wil de staatssecretaris een 'digitaal platform' gaan oprichten, waarop te zien is welke duurzame investeringen bedrijven hebben gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl