NOS NieuwsAangepast

De Jager: het ziet er niet goed uit

De waarschijnlijkheid van extra ingrepen neemt toe. Dit zegt minister De Jager van Financiën naar aanleiding van sombere berichten over de economische groei in Nederland. "Het ziet er niet goed uit. We voelen de naderende storm."

Vicepremier Verhagen zegt dat de "seinen op donkeroranje" staan. "We verkeren in economisch zwaar weer," aldus Verhagen na afloop van de ministerraad. De ministers willen echter niet ingaan op de berichten dat het kabinet boven de 18 miljard euro, nog eens 6 tot 10 miljard euro extra zou moeten bezuinigen.

Heilige huisjes

Betrokkenen noemen het bijna onontkoombaar dat in het geval van extra maatregelen wordt gekeken naar ingrepen op de woningmarkt en de arbeidsmarkt. Dat zou kunnen betekenen dat het kabinet nadenkt over beperking van de hypotheekrenteaftrek en ook geld weghaalt bij de werkloosheidsuitkeringen.

Volgens Verhagen moeten alle partijen "de bereidheid hebben over alle maatregelen na te denken". Maar hij wil niet zeggen of taboeonderwerpen, zoals de beperking van de hypotheekrenteaftrek, ook bespreekbaar zijn: "Iedere partij heeft heilige huisjes en die kunnen ook een lekkende dakkapel hebben."

Nieuwe cijfers

Volgende week komt het Centraal Planbureau met nieuwe cijfers. In februari komt het Centraal Economisch Plan van de CPB en deze gegevens vormen de basis voor de belangijke gesprekken in het voorjaar.

Bronnen rond het kabinet benadrukken dat extra bezuinigingen heel moeilijk liggen, met name voor gedoogpartner PVV.

PVV-leider Wilders wil 4 miljard euro snijden op ontwikkelingshulp, maar daar voelt het CDA weinig voor. Voor de VVD is tornen aan de hypotheekrenteaftrek een gevoelig punt en ook het CDA wil daar ook liever niet aan komen. Onlangs adviseerde De Nederlandsche Bank in te grijpen in de miljardenpost, omdat de Nederlandse huishoudens met een historisch hoge schuld zitten.

Onlangs zei Verhagen al dat de seinen voor de economie op oranje staan. Dat was in een reactie op cijfers van het CBS die een economische krimp van 0,3 procent lieten zien in het derde kwartaal van dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl