NOS NieuwsAangepast

Eurolanden willen eigen verdrag

Er komt een apart verdrag van de zeventien eurolanden om de schuldencrisis op te lossen. Na een hele nacht vergaderen, bleek het niet mogelijk om alle 27 landen van de Europese Unie achter dit verdrag te krijgen.

Met name Groot-Brittannië ligt dwars. De Britse premier Cameron vindt het onaanvaardbaar dat Brussel meer macht krijgt om bijvoorbeeld automatisch sancties op te leggen aan landen die hun begroting niet op orde hebben.

Cameron werd daarin gesteund door andere landen die, net als Groot-Brittannië, geen euro hebben. Een ontmoeting van drie kwartier tussen Cameron, de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy, eindigde zonder resultaat.

Toen bleek dat de Britse premier niet te vermurwen was, kozen Frankrijk en Duitsland voor plan B: een verdrag van alleen de landen in de eurozone. Dat verdrag zou in maart moeten worden gesloten.

Aansluiten

Volgens premier Rutte houdt het verdrag niet in dat er meer bevoegdheden naar Brussel gaan. Rutte had graag gezien dat de Britten ook mee doen, maar die eisten volgens hem te grote voordelen voor hun financiële sector.

Bondskanselier Merkel is tevreden. "Ik heb altijd gezegd dat de zeventien eurolanden hun geloofwaardigheid terug moeten winnen en dat zal met deze besluiten lukken."

Op een persconferentie in Brussel werd verder duidelijk dat niet-eurolanden zich bij dit verdrag mogen aansluiten als zij dat willen. Vandaag begint de officiële eurotop in Brussel, gisteren en de afgelopen nacht was er op tal van niveaus informeel overleg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl