NOS NieuwsAangepast

Nieuw teken van leven Tanja Nijmeijer

Het Nederlandse FARC-lid Tanja Nijmeijer is in leven. Ze blijft achter de terreurbeweging staan, zegt ze in een interview. De terroristische organisatie FARC vocht aanvankelijk voor een socialistische staat, maar houdt zich inmiddels meer bezig met drugshandel.

Het interview, dat de NOS kocht van een Colombiaanse journalist, is half november in het Colombiaanse oerwoud opgenomen. "Als je hier in de jungle zit en je hoort continu bombardementen en je hoort continu geweren; de enige reactie die je als guerrillera hebt, is schieten", zegt Nijmeijer in het gesprek.

Druk

De FARC staat als terroristische organisatie onder druk. Gisteren nog betoogden in Colombia tienduizenden mensen tegen de FARC. Ze eisen dat de terreurbeweging gijzelaars vrijlaat die in sommige gevallen al meer dan tien jaar worden vastgehouden.

In november doodde het Colombiaanse leger bij een actie FARC-leider en ideoloog Alfonso Cano. Volgens de Colombiaanse regering werd de terreurbeweging daarmee een slag toegebracht.

Ook werden in de jungle lichamen gevonden van vier Colombiaanse militairen, die al jaren werden gegijzeld. Ze zouden geëxecuteerd zijn. De terreurbeweging heeft nog ongeveer twintig militairen in gijzeling, sommigen van hen al meer dan tien jaar.

Aangeklaagd

De VS heeft Nijmeijer vorig jaar samen met zeventien andere FARC-leden aangeklaagd voor haar rol bij het doden en ontvoeren van Amerikanen en een Colombiaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl