NOS NieuwsAangepast

Invallen bij KPN, Vodafone en T-Mobile

De NMa heeft vanochtend invallen gedaan bij KPN, Vodafone en T-mobile. De Mededingingsautoriteit heeft een vermoeden dat de telecombedrijven onderling verboden prijsafspraken hebben gemaakt. Het gaat om de prijzen die consumenten voor mobiel bellen en internetten betalen.

Aanleiding voor de inval zijn verklaringen van twee klokkenluiders. De verklaringen zijn in het bezit van Nieuwsuur. De klokkenluiders kwamen in contact met het tv-programma via PVV-Kamerlid Van Bemmel. Die deed het afgelopen half jaar onderzoek naar de telecombranche.

Tien jaar geleden kregen KPN, Vodafone en T-Mobile al van de NMa miljoenenboetes opgelegd. Toen ging het om het onderling uitwisselen van de hoogte van vergoedingen aan tussenhandelaren. Het doorzoeken van de administratie van de bedrijven door de Mededingingsautoriteit kan nog dagen duren.

Redelijk vermoeden

De NMa bevestigt de invallen, maar wil er niet inhoudelijk op in gaan. In een reactie zegt de Mededingingsautoriteit: "Het feit dat de NMa deze bedrijfsbezoeken brengt, wil niet zeggen dat de mobiele operators in kwestie zich schuldig hebben gemaakt aan concurrentiebeperkend gedrag en zegt nog niets over de mogelijke uitkomst van het onderzoek."

Als de NMa na het onderzoek "een redelijk vermoeden" heeft van een overtreding van de Mededingingswet, kan er een rapport komen. Dan kunnen de telecombedrijven zich zowel schriftelijk als mondeling verdedigen. Daarna wordt besloten over een eventuele sanctie.

Eigen klokkenluidersregeling

KPN zegt dat vijf medewerkers gehoord worden. Het bedrijf "verleent alle medewerking aan het onderzoek van de NMa".

In een persbericht meldt KPN dat het alle managers en medewerkers verplicht te werken volgens wet- en regelgeving en dat medewerkers worden geschoold op het punt van mededingingsrecht.

Het bedrijf zegt een eigen klokkenluidersregeling te hebben. Over de onderzochte onderwerpen zouden "geen interne meldingen ontvangen" zijn.

Klokkenluiders

In de uitzending van Nieuwsuur geeft PVV-Kamerlid Van Bemmel vanavond een toelichting op zijn onderzoek naar de telecomsector. De twee klokkenluiders willen anoniem blijven. Het gaat om een voormalig directeur van een van de drie bedrijven waar vanochtend een inval werd gedaan en om een huidig directielid van een telecombedrijf.

De voormalig directeur verklaart onder meer: "In genoemde functie heb ik prijsafspraken tussen de telecomaanbieders KPN, Vodafone, en T-Mobile waargenomen. (...) Er zijn maar weinig mensen die bekend zijn met de details van de prijsafspraken (...). Ik heb met meerdere van hen direct samengewerkt." Ook legt hij uit op wat voor manieren de bedrijven prijsafspraken maken en hoe ze voorzichtiger gingen werken na een eerdere boete.

De tweede klokkenluider noemt concrete voorbeelden en namen, zoals een KPN- en een Vodafone-salesdirecteur die in zijn bijzijn prijsafspraken maakten. Tijdens die vergadering "voerden de directeuren overleg over de optimale prijs voor mobiel internet voor prepaid. In dit overleg werden de mogelijke prijzen uitgewisseld voor mobiel internet. Enkele maanden later stelde ik vast dat de genoemde prijzen inderdaad zijn ingevoerd."

Keihard

Kamerlid Van Bemmel hoopt dat het onderzoek van de NMa zal leiden tot een voor de consumenten betere en goedkopere telecommarkt: "Linksom of rechtsom zullen we keihard concurrentie moeten introduceren in die markt. We moeten maximaal als Tweede Kamer zorgen dat nieuwe aanbieders kunnen concurreren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl