NOS NieuwsAangepast

Sunneklaas, wie kent hem?

"Ameland leeft het hele jaar voor de toeristen, maar op 5 en 6 december willen we als Amelanders onder elkaar zijn." zegt de VVV-directeur van het waddeneiland. Want op Ameland vieren ze geen pakjesavond zoals de rest van Nederland, maar Sunneklaas. Als je sommige berichten moet geloven, is het een wild feest waar mannen verkleed de straat op gaan om met knuppels te jagen op vrouwen. Pottenkijkers zijn niet welkom.

"Nee, over Sunneklaas wil ik eigenlijk niets zeggen", begint een 29-jarige Amelandse. Bang om zich eventueel te verspreken , houdt ze zich dan ook anoniem. "Ja, het heeft wel met vrouwen en kinderen te maken die in huis moeten blijven. En de mannen lopen inderdaad verkleed door de straten", maar meer wil ze er ook niet over kwijt. "Ons feest wordt vaak in een verkeerd daglicht gezet. Buitenstaanders snappen het niet helemaal en verdraaien dan de boel."

"Amelanders onder elkaar"

Gelukkig wil Cinto Prosperi, directeur van VVV Ameland, het feest wel toelichten. "Het is een oud en traditioneel feest van Amelanders onder elkaar." Hij vertelt dat de mannen verkleed de straten opgaan en de vrouwen en kinderen verkleed in allerlei huisjes zitten. De mannen kloppen dan aan en gaan een toneelstukje op voeren. En ook "speulen" ze dan muziek. "De grap is om de regels te overtreden, al mag ik dat eigenlijk niet hardop zeggen", lacht Prosperi. De vrouwen gaan dan stiekem van huisje naar huisje sluipen, oftewel "tuintje sloep". Wanneer je wordt opgemerkt door een man, dan komen er geen knuppels aan te pas, maar wordt je gepakt en teruggebracht naar je huisje. "Die spanning maakt het feest gewoon hartstikke leuk."

Geheimzinnig

Maar waarom dan die geheimzinnigheid? Prosperi vertelt dat iedereen verkleed over straat loopt in outfits die de mannen al maanden van tevoren uitzoeken. In die kleren herkent niemand elkaar en ook zetten ze allemaal een andere stem op. Het is de bedoeling dat je elkaar probeert te herkennen door de manier van lopen of een bepaalde houding. "We houden het zo geheimzinnig, om zo weinig mogelijk toeristen op dit feest te hebben. Als zij namelijk ook verkleed door de straten lopen, dan is het heel moeilijk om iemand te herkennen. Het is nu juist leuk omdat het zulke kleine dorpjes zijn", licht hij toe.

Door: Joanne en Rob

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl