NOS NieuwsAangepast

Excuses en schadevergoeding Rawagede

De Nederlandse regering gaat excuses aanbieden voor het bloedbad in het dorp Rawagede op Java in 1947. De Nederlandse ambassadeur in Indonesië zal vrijdag namens de regering excuus maken bij de herdenking in Balongsari, zoals het dorp nu heet.

Ook is bepaald dat Nederland 20.000 euro schadevergoeding betaalt aan elk van negen nabestaanden.

Bloedbad

Vrijdag wordt herdacht dat 64 jaar geleden Nederlandse militairen het dorp Rawagede op Java binnenvielen, op zoek naar onafhankelijkheidsstrijders. Een groot deel van de mannelijke bevolking van het dorpje werd geëxecuteerd. De Nederlandse militairen deden dat als represaille, omdat ze een vrijheidsstrijder die zich in het dorp verborgen zou houden, niet konden vinden.

Volgens ooggetuigen werden de mannen in rijen opgesteld en vervolgens doodgeschoten. De Indonesiërs zeggen dat er 431 mannen zijn vermoord door de Nederlanders. De Nederlandse autoriteiten hielden het in 1969 op 150 slachtoffers. Nederland besloot al in 1947 om de daders van de massaexecutie niet te vervolgen.

Compensatie

De Nederlandse Staat heeft nooit excuses aangeboden of compensatie betaald aan de nabestaanden. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Bot heeft in 2005 wel spijt betuigd voor de gebeurtenissen. Ook is er een ontwikkelingsproject in het dorp gestart.

Drie maanden geleden bepaalde de rechtbank in Den Haag dat Nederland aan zeven weduwen van slachtoffers een schadevergoeding moet betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl