NOS NieuwsAangepast

Ruzie over certificaat bloeddiamanten

Mensenrechtenorganisatie Global Witness stapt uit de organisatie die de verspreiding van bloeddiamanten moet tegengaan. Volgens een woordvoerder wordt het Kimberley Process gebruikt om foute diamanten wit te wassen. De edelstenen blijven zo gebruikt worden om geweld en onderdrukking te betalen.

Global Witness was een van de eerste organisaties die conflictdiamanten onder de aandacht brachten. Nadat de organisatie had duidelijk gemaakt hoe illegale diamantmijnen het geweld tijdens de burgeroorlogen in Sierra Leone en Liberia hadden bekostigd, werd het een van de drijvende krachten achter het Kimberley Process.

In het Kimberley Process werken 75 landen uit de diamanthandel samen met producenten en mensenrechtenorganisaties om te garanderen dat er geen bloeddiamanten verhandeld worden. Met de methode is in 2003 begonnen.

Mazen

Global Witness is echter niet tevreden over de organisatie. "Er zijn nog steeds weeffouten en mazen in het proces", zegt een woordvoerder. "Daarom is het medeplichtig aan het witwassen van diamanten, waarbij bloeddiamanten met schone worden gemend."

Volgens de organisatie zijn recentelijk Venezuela, Ivoorkust en Zimbabwe niet bestraft, ondanks de twijfelachtige herkomst van sommige diamanten.

Vermoord

In Zimbabwe zou de overheid 200 mensen hebben vermoord om een diamantveld in handen te krijgen. Daarna werden er kinderen te werk gesteld. Toch mocht het land voor 1,5 miljard euro aan diamanten uitvoeren.

"Consumenten kunnen er nog steeds niet van op aan dat hun diamanten niet van onderdrukkende regimes komen. Dat is de trieste werkelijkheid", stelt de directeur van Global Witness. "De industrie moet garanderen dat de stenen die verkocht worden in orde zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl